Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

Zadania kelnera podczas wesela

Napisany przez M-S-M, dnia 2014-09-17 12:36:49

Wokół tego tematu krąży sporo różnych opinii, a w śród nich nie brakuje także takich, które mówią, iż kelnerzy i kelnerki to najsłabszy element organizacyjny całego wesela. Dlaczego tak się dzieje?

Płacąc za salę weselną najczęściej mamy przeświadczenie, że obsługa kelnerska będzie na tip top, jednak nie zawsze tak jest. Pół biedy, gdy już przy rezerwacji dowiadujemy się, że za obsługę kelnerów trzeba dodatkowo dopłacić, gorzej, gdy „niby” wszystko jest w cenie, a później okazuje się, że na stołach brakuje napojów, goście nie mogą doprosić się herbaty czy kawy, a wódkę musi roznosić pan młody czy teść. Zupełną pomyłką jest dopłacanie na lewo kelnerowi, aby lepiej i częściej obsługiwał nasz stolik – do takiej sytuacji nie powinien dopuścić właściciel restauracji odpowiedzialny za zatrudniony personel.

PRZECZYTAJ TAKŻE:

Pierwszy gejowski ślub w Polsce!

Przepis na szczęście w małżeństwie

Idea niewierności, czyli dlaczego zdradzamy

Z jakich zadań powinien wywiązać się kelner podczas wesela?

Do obowiązków kelnerów i kelnerem należy dostarczenie wszystkim gościom dań głównych tuż po rozpoczęciu wesela, dalej należy zebrać listę zapotrzebowania na herbatę i kawę. Sałatki i inne potrawy zimne powinny być sukcesywnie wnoszone na stoły, dobry kelner na bieżąco będzie uzupełniał także soki i alkohole. Konieczna jest regularna wymiana talerzyków, pustych szklanek po herbacie i kawie oraz sztućców. Do kelnera należy nie tylko dostarczanie nowych potraw na stół, ale także dbanie o estetykę na stołach. Wszelkie zużyte serwetki, puste patery czy butelki po wódce muszą być automatycznie sprzątane. Nie może być sytuacji, że to goście robią miejsce na stole, bo kelner akurat wnosi nowe półmiski – to on powinien przygotować stół na kolejne potrawy. Kelner zobowiązany jest także do tego, aby z własnej inicjatywy dopytywać, czy komuś podać kolejną kawę, bądź wodę. To on odpowiedzialny jest także za informowanie gości o tym, co jeszcze pojawi się na stole i w jakich godzinach, a także czy drinki i inne alkohole są darmowe czy trzeba za nie zapłacić w przy barze.

Obsługa kelnerska powinna być „widoczna” na sali, a nie zgromadzona na zapleczu czy w kuchni.

Wynajmując salę najczęściej zwracamy uwagę na jej stan, na wyposażenie i lokalizację, a to błąd, równie dokładnie należy zapoznać się z obowiązkami kelnerów i kelnerek, bo tuż po weselu na forach internetowych pojawiają się komentarze właśnie dotyczące obsługi, a nie koloru ścian na sali.

Od odpowiedniej obsługi zależy komfort biesiadników zaproszonych na wesele.

 

Użyte tagi: sala na wesele w restauracji, najpiękniejsze sale weselne, ile za wesele, obsługa na wesele

Zobacz także:

Lokale weselne | Sale weselne | Artykuły i Poradniki | Partnerzy | Dodaj Obiekt/Salę | Reklama | Regulamin | O nas / Kontakt

© 2011 - 2019 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.