Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

4 sosy, które przydadzą się każdemu gotującemu!

Napisany przez WP, dnia 2016-01-27 09:02:37

Znajomość dobrych sosów to podstawa kuchni. Często to właśnie wykorzystanie, któregoś z nich decyduje o smaku i ostatecznej jakości naszej potrawy. Można powiedzieć, że sos to swoista kropka nad i! Jakich sosów nie można przegapić podczas naszej kulinarnej edukacji? Oto krótkie zestawienie.

Sos beszamelowy


Znany jest już od setek lat. Podobno został on wynaleziony przez znanego francuskiego arystokratę Louisa de Bechameila. Cóż takiego tkwi w tym dodatku? Jest to połączenie prozaicznych składników – mąki, masła i mleka, jednak przy odpowiednich proporcach beszamel może wzbogacić smak potrawy. Używa się go do potrawki, zagęszczania innych sosów, jak również, jako dodatek od zapiekanek i lasagni.

 
Beszamel doskonale sprawdza się w duecie z zapiekanymi i duszonymi warzywami. Szczególne walory uzyskają przy nim szparagi, cukinia, bakłażan oraz kalafior. Dobrze smakuje również w towarzystwie mięsa mielonego oraz schabu.

Sos holenderski

Ta pozycja to jedna z podstawowych elementów kuchni francuskiej. Sos przyrządza się na bazie masła i żółtek jaja poprzez energiczne mieszanie. Przygotowuje się go zaraz przed podaniem. Pasuje do wielu dań zarówno warzywnych, jak i mięsnych. Świetnie sprawdzi się w duecie z rybami np. łososiem, jajkami, owocami morza, gotowanymi szparagami, kalafiorem, porem oraz innymi młodymi warzywami, ziemniakami i zapiekankami. Stanowi także podstawę innych sosów takich jak maltański, bearneński, choron oraz muślinowy.

Sos BBQ

Oto przed Wami klasyka gatunku. Sos Barbeque to stały bywalec przyjęć, gdzie podaje się potrawy z grilla i różnego rodzaju mięsa. Istnieje wiele przepisów na sos. Podstawą są zawsze trzy składniki – sos pomidorowy, czosnek i sól. Sos jest nieco słodki, ale posiada też kwaśny posmak. Słodkość zawdzięcza dawce cukru, natomiast kwaśność dopełnia ocet i sok z cytryny. Do środka dodaje się również szalotkę, ostrą paprykę oraz pieprz.

Aby podkręcić smak dodatku kucharze dodają również różne składnik. Często pojawiają się w tym zestawie rodzynki, orzechy lub też alkohole takie jak Burbon, czy whisky ( Sos BBQ Jack Daniels)

Sos do tzatziki

Grecki sos tzatziki na bazie jogurtu stanowi świetną bazę do wielu potraw. Przygotowuje się go z udziałem świeżego ogórka i czosnku. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Doskonale pasuje do sałatek, warzyw oraz mięs – bardzo często podaje się go do dań z wołowiną i steków. Dopełni także smak dań z grilla

Mamy nadzieje, że to zestawienie pomoże Wam nie raz stworzyć przepyszne dania!


Użyte tagi: Sos do tzatziki, Grecki sos tzatziki, sosy, codogara.pl, WP, sos holenderski,

Zobacz także:

Komentuj:

Lokale weselne | Sale weselne | Artykuły i Poradniki | Partnerzy | Dodaj Obiekt/Salę | Reklama | Regulamin | O nas / Kontakt

© 2011 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.